(For English, see page end )

frl

00  "Maak elke dag tot een feest'

 

frl

 

Pionier, barvrouw, vertelster en zangeres Riny Reiken is opgegroeid met zeer dierbare familietradities, zoals het 'inmaken'. Dat is het wecken van eten en bottelen van drankjes. In de 30 jaar dat zij in Amsterdam het proeflokaal In de Olofspoort dreef, ontwikkelde ze zelf speciale likeuren met bijzondere namen. 

 

 

 

Sinds 2019, na de sluiting van het gezellige horecabedrijf schrijft ze verhalen en legt zich toe op Hartje Likorettes, zachte likeuren met laag, geringer alcoholgehalte.

 

 

Bijzondere momenten worden gevierd met een bijpassend glaasje likorette. Denk aan een proeverij bij een geboorte, huwelijk, verjaardag, vrijgezellenfeest, jubileum, een afscheid of een nieuw begin. Hartje Likorettes presenteert daarbij overheerlijke drankjes. Riny maakt op verzoek passende speeches voor verschillende gelegenheden (zij is ook Babs) en geeft concertjes met haar clubje Lied & Klassiek. 

 

Hoe leuk kan het zijn uw relaties, vrienden of familie te verrassen met een presentatie in vertrouwde omgeving ? Bij vele momenten en karakters past wel iets lekkers. Wie zich verdiept in de Hartje verhalen, zal ontdekken wat de reden kan zijn voor het heffen van een glaasje. De romantische likorettes hebben namen die voor zich spreken, hun oorsprong vinden in waargebeurde verhalen en belevenissen

 

Het ALCOHOL percentage voegt niets toe aan de smaak. Bij de destillatie worden suikers door gisting omgezet in alcohol en koolzuurgas. Alcohol is nuttig om kostbare smaken, vruchten, kruiden en etherische oliën (uit bloemen, vruchten, zaden, schors, wortels) te conserveren. Het werkt verdovend op de hersenen, drink daarom met plezier en met mate.

 

Vele factoren zijn van invloed op smaakbeleving. Tijdens de sensatie van dit 'nieuwe' proeven kun je erachter komen dat veel invloeden en gewoontes zijn ingeslopen, waardoor het herstel van de beleving meer tijd vergt. Stel dat je jezelf, of iemand anders je ooit heeft wijs gemaakt dat iets wel of niet lekker is. Want een kleur, reuk of smaak herinnert vaak aan iets, bijvoorbeeld uit je jeugdjaren. 

 

Oefening baart kunst, fijnproevers zullen dit zeker beamen. Drink water tussen de rondes door om de smaak te neutraliseren en de wisselende smaken goed te kunnen waarnemen. Maak je de kunst eigen om schilletjes, pitjes, vruchten, kruiden in de smaken te ontdekken, waar te nemen.  

 

PROEVEN is een ambacht en een beleving, proeven gebeurt niet gulzig of gehaast. Onze zintuigen zijn op smaak & geur toegespitst, gun ze er de tijd voor. De kunst van het genieten geeft een feestelijk gevoel. Dit teweeg te brengen, vraagt om een open blik. Neem tijd, beleef en leer van het moois en lekker dat moeder natuur geeft.

 

Neem de KLEUR van het drankje goed op met de ogen. Houd het glas omhoog in de hand. Wieg, wals, schommel het glas onder de neus, snuif de geur op. Neem een slokje, proef het verschil op de tong tussen bitter, zoet, zout, zuur. Geef de smaakpapillen seconden de tijd zich te openen, de hersenen krijgen een sein over smaakbeleving van ruiken en proeven, en de smaak kan goed worden opgenomen.

 

De drankjes van Hartje zijn gemaakt op basis van brandewijn. Dit wordt verkregen door destillatie van vloeistoffen waaruit gisting is ontstaan, zoals wijn, moutwijn en jenevers. Bij minder alcohol, dus bij likorettes kun je echt beter proeven. 

 

TEST Knijp voor het proeven met je vingers je neus dicht, neem een slokje, en open de neusvleugels na vijf seconden. Je zult merken dat je minder proeft met enkel de tong. Ervaar de prikkels op het puntje van je tong, aan de zijkant, in de keel. De vluchtige stoffen die je waarneemt na het openen van de neus, de GEUR, geven een extra dimensie aan de SMAAK. Een wereld gaat open, als het ware. Het is spannend de soorten likorettes te onderscheiden, te benoemen, waarderen. Geniet van de AFDRONK als een echte kenner. 

 

Hartje koestert haar ambachtelijke recepten. Hiermee wordt een rijke traditie van goed, beter proeven in stand gehouden. Zo kun je leren hernieuwde smaak te bepalen. Over smaak valt niet te twisten, maar heb je het eenmaal te pakken, dan zul je verwonderd zijn en meer bewust gaan proeven.

Verras jezelf of je vrienden, relaties en familie met een Hartje Workshop of een Hartje Proeverij. 

 

Tussen de feestdagen zitten vele andere dagen, maak elke dag tot en feest.

Beleef de smaak en sfeer van romantische Hartje Likorettes.

Genieten is Kunst.

 

Uit: Hartje Mokum, Riny Reiken. Geschiedenis: drankje Kersenbonbons gaat over Feestdagen. Namen zijn authentiek.

 

 

 

 

 

2

.

5

 

 

 

 

00. ‘Everyday a party'

Pioneer, tour guide, bartender and singer Riny Reiken grew up with a family tradition of homemade liqueurs.

During 35 years, she ran the tasting room café In de Olofspoort, in the center of Amsterdam with her team, where she developed liqueurs with special titles.

In the beginning of 2019, the cozy tasting room was closed, and Riny began to focus on likorettes - soft liqueurs with a low alcohol content - she is now offering.

To each likorette title, she has added a story about her unique experiences; this story about the art of tasting being one of them.

Special moments are celebrated with a toast. For these special occasions, ’Hartje Mokum’ presents likorettes, delicious drinks for connoisseurs. How nice will it be to surprise your relations, friends or family, with a tasting in a familiar environment? When you get involved in the Hartje Mokum stories, you will discover the reasons for a toast. The romantic likorettes bear titles that speak for themselves; they originate from true events and experiences. So get inspired!

Tasting is a craft, an art that needs no greediness or rush.

Our smell and taste senses are focused, take your time. The art to enjoy, brings a festive feeling, a pleasurable moment to think of. To create this, it requires the open mind of an explorer. Take time, be amazed, and learn about the beauty mother earth-nature is giving.

Watch the color of the drink carefully. Hold the glass up in your hand. Cradle, roll, rock the glass under the nose, sniffing its scent. Take a sip, taste the difference on the tongue between bitter, sweet, salty and sour. Allow the taste buds to open up for a few seconds. The brain receives a signal about the smell and taste experience. Then, its taste can be absorbed well.

During the tasting sensation, you will find out that the brain is quite pre-programmed. Many influences of an environment, and habits have slipped in, meaning the restoring experience takes more time. Imagine that you or someone else once told you that something is good or not good. A color, smell or taste reminds you of something (your youth). This does not apply (anymore) to connoisseurs, who understand the art of tasting, practice creates the art.

Step in blank, take a chance, and start again. Drink water in between the rounds, in order to neutralize the taste change. Familiarize yourself with the art of discovering all kinds of seeds, fruits, herbs.

Alcohol percentage does not add anything to taste. During the distillation, fermentation converts sugars into alcohol and carbon dioxide. Alcohol is useful for preserving precious flavors, fruits, herbs and essential oils (of flower, fruit, seed, or carrot. (Alcohol is a narcotic, affecting the brain).

The drinks from Hartje Mokum are made out of brandy. It is obtained by distillation of liquids, fermentation comes out of it, for example wine (liqueurs, likorettes), and malt wine (gins). With less alcohol, one really tastes well. Experience the stimuli on the tongue tip, the side, and throat.

A test: Before tasting, pinch your nose shut with your hand, take a sip, and open your nostrils after five seconds. You will notice that there is less taste with just the tongue. After opening the nose again, the volatile substance one perceives brings an extra dimension to the taste and will open a whole new world. It is exciting to distinguish the species, to name them and, above all, appreciate and recognize them.

Hartje Mokum cherishes traditional recipes, maintaining a rich tradition of (good, better) tasting. In this way, one can learn to determine taste again. One can't argue about taste, but once you've got it, the art of enjoying begins, and you can spend your leisure time with a likorette tasting. Surprise friends, relations, family, presenting a tasting as a bartender.

Many factors influence taste perception. It gives the day an extra dimension. Imagine a tasting at a birth, marriage, birthday, bachelor party or anniversary, farewell, serious ceremony, a new beginning. In between the holidays there are many other days: make every day into a party, and enjoy romantic Hartje Mokum likorettes.

From: Hartje Mokum, Riny Reiken. Geschiedenis, the drink - Cherry bonbon likorette about Holidays. The titles are authentic.